Historik och nostalgi

Så här började det 1996

På detta årsmöte 31 aug 1996 bildade vi vår förening. Som då fick namnet Halmstad Minigolfklubb. Styrelsen valdes till följande poster.

Ordförande: Lars Baron, Kassör: Jan Jönsson

Sekreterare: Jörgen Ljungman samt

ledamöter: Kjell Svensson och Mikael Johannisson.

Till revisorer valdes Leif Sigurdsson och Uno Nilsson.

Som föreningens målsättning beskrivs enlig protokollet följande.

Föreningens målsättning är att hålla seriespel och andra tävlingar i gång. Styrelsen har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur vi skall kunna få in pengar till verksamheten. Vi skall även försöka få till nyrekrytering av medlemmar. Medlemsavgift för säsongen 1997 bestämdes till 50kr. I dessa ingår även klubbmästerskap. Styrelsen fick även i uppgift att ta fram tydliga regler för både seriespel och andra tävlingar.

Det sistnämnda har vi hållit på med i 28 år och är väl inte klara än😊.

Tio i topp finalen som spelades inför vårt första årsmöte men får väl räknas som klubbens första. Gav följande resultat. 1:a Pär Mårtensson 165 slag, 2:a Uno Nilsson 166slag, 3: Lars Baron 170 slag.

Tio i Topp hade funnits sedan 1986. Grundades av dåvarande ägare av Japans Golfbanor Leif Johansson. Tanke med tävlingen från början var att de tio bästa resultaten under veckan fick spela en final på lördagen. De som vann en sådan lördag spelade sedan en final i slutet av säsongen. När dessa regler ändrades har jag ingen koll på utan nuvarande system fanns när vi tog över tävlingen. Dock tillhör tävlingen fortfarande Japans Golfbanor som sponsrar med priser på lördagar i form av en åtråvärd tennkopp samt en nål om man presterar resultat under 60. Men det är HMGK som administrerar det hela. Klubbmästerskap är också en tävling vi haft genom alla år. Undan för undan har det sedan tillkommit flera olika tävlingar. Från 1996 fram till 2000 skedda alla tävlingar på den som vi kallar gamla banan. År 2000 stod den nya banan klar och vi började då spela tävlingarna på båda dessa banor.

2007 fick vi möjlighet att starta även en inomhus bana på Slottsmöllan. Vi fick låna lokal av dåvarande ägare Sven Rautenberg och banorna fick vi låna av Japans golfbanor som då hade en 12 håls bana liggandes. Vi hjälptes åt att hämta dessa banor som vi sedan skruvade ihop på Slottsmöllan i en källarlokal. Vi han tyvärr bara spela ett par gånger innan den lokal vi lånat blev uthyrd och vi fick montera ner det hela och flytta till en annan lokal. Efter några år blev även denna lokal uthyrd och vi var tvungna att avsluta sejouren på Slottsmöllan. Som av en lycklig slump ringde en kompis till mig och frågade om jag visste någon som var ute efter en lokal. Denna lokal är den på Skallebackavägen vi spelar på idag. Joakim och Martina tog då över verksamheten och byggde om banorna samt utökade till 18 banor.  Här har vi nu varit med vår inomhus verksamhet sedan 2015.

Vi har under åren även spelat lite äventyrsgolf på lite olika ställen, från början var det Punch som gällde. Sista åren har vi varit på Himalaya. Vi försöker även ordna en grillkväll där vi har lite andra former av tävlingar.

Tio i topp finalen är nog den tävling som enligt de flesta räknar som högst prestige att vinna. Reglerna från början sa att om man vann denna final 3 gånger fick man behålla vandringspriset. Detta skedde 2003 då Lars Baron vann sin 3:je inteckning. Detta medförde dock ett problem då vandringspriset (klubban) var dyr att ersätta. Vi bestämde då att den nya vi köpte aldrig mer skulle kunna gå ut, utan att man fick något annat pris i stället. Dom som har lyckats med detta under HMGKs tid är: Lars Baron 7ggr. Daniel Svensson 3ggr. Och Magnus Svensson 3ggr. Det finns dock flera som kan komma att matcha detta och som idag har 2 inteckningar dessa är Pär Mårtensson, Pierre Wilhelmsson samt Henrik Erlandsson.

2021 firade klubben 25års jubileum. Vi startade jubileumsdagen med att spela en bäst boll på inomhusbanan. På kvällen hade vi en fest i Leikins stuga på Sannarp, även här tävlades, med lite olika quiz. Vi avnjöt även en grillbuffé som Mobila kocken fixade på plats.

Klubben har alltid varit öppen för alla oavsett ålder, kön eller funktionshinder. Vi låter alla deltaga på samma villkor och tävlar alltid tillsamman. Detta har skapat en god anda när vi tävlar.

Lite kuriosa. Jag som ordförande fick för några år sedan ett samtal från tjej som jobbade på ett gruppboende och frågade om en av deras boende kunde få vara med oss och spela. Jag svarade henne att i vår klubb finns det ändå ingen som är riktigt klok så han är välkommen. Hon skrattade och skickade sedan Jonas till oss, och han har sedan varit med och spelat samt gjort enastående framsteg. Jonas är alltid på ett strålande humör och hans skratt hörs ofta på banan.

Klubben har även genom åren uppmärksammats i Hallandsposten där man gjort en del reportage om oss och vår verksamhet.

Vi hade redan från start en egen hemsida vilket var ganska tidigt vill jag tro. Den har under åren bytt skepnad och den senaste är utvecklad av Anna Johansson och Henrik Erlandsson. Det mesta av administrationen sköts idag av vår kassör Anna.

Vårt klubbmärke som skapades när vi startade Klubben gjordes av Lars Baron med enklaste medel (Paint)

2019 bestämde vi oss att snygga till den och den gjordes då om av Henrik Erlandsson.

  

 

Medlemmar som lämnat oss och satt sitt avtryck i Föreningen.

Leonard Larsson som gick under smeknamnet Leo. Han gick ur tiden 2011.

Han var en framstående spelare och under många år och den alla ville slå. 1990 satte Leo banrekord på den gamla bannan med 25 slag. Detta stod sig ända fram till 2018 då Daniel Svensson lyckades går runt på 24 slag vilket gäller idag som rekord. Leos rekord som stod sig i 28 år blev sedermera en tävling vi kallar Leo´s Minne, denna instiftades 2015 och går ut på att försöka härma det resultat bana för bana som Leo hade den gången han satte rekordet.

Olle Mogren

Olle gick bort 2012. Han var en glad och alltid positiv snubbe fast han under senare år brottades med besvär både med sitt hjärta och njurar. Trots sina problem var han nästan alltid på plats med sina glada tillrop och kommentarer. Han var mannen som myntade uttrycket 2 slag är bra. Olle var en av oss som var med redan från starten av HMGK och även engagerad i styrelsen under några år. Enda gången jag kan minnas han höjde rösten var när jag Lars Baron kom och spelade en tio i topp med kryckor och vann. Detta tyckte Olle var helt enkelt för jävligt. Sa då detta med mycket ironi.

 

Jan Fredman (tidigare Jönsson.)

Gick även under smeknamnet Postis. Lämnade oss hastigt 2018.

Jan var med och startade föreningen tillsammans med Lars Baron. Han var vår kassör under ett par perioder. Men med i styrelsen under nästan alla år. Vi minns Jan som riktig bra kompis som alltid satt andra i först rummet. Något annat som han utmärkte sig med var allt han hade runt halsen, från nyckelknippor och allt annat bra att ha. Det var även mannen som ofta bar slips under tävlingar dock alltid olika slipsar. Tror mig även minnas att det var Jan som kom till avslutning med sin Stetson hatt. Detta kom flera av oss sedan att ta efter. Jan fixade även ett stort problem, när han konstruerade ett lottnings system för våra cupspel detta är vi tacksamma för varje gång då vi ofta är ojämnt deltagande.

 

Jan Ove Johansson

Han gick dock mest under smeknamnet JO. Jan Ove gick bort 2018 efter en tids kamp mot cancer.  Han spelade dock in i det sista trots sin sjukdom. Vi mins J.O. som en glädjespridare och var mycket engagerad i vår verksamhet trots att han inte satt i styrelsen. Han var likväl en tävlingsinriktad spelare som ofta presterade på topp.  Han var även en mycket duktig bowlingspelare och engagerade sig även där.

 

Lars Göran Johansson, men gick mest under namnet L-G.

Lars Göran gick hastigt bort 2022 och lämnade ett ofantligt hål efter sig, L-G var inte bara en spelare, kassör utan en hel institution. Han fanns alltid på plats. Kändes som Japan var hans andra hem. Även Lars Göran brottades med hälsoproblem sista åren men detta hindrade honom aldrig att komma till våra tävlingar, han var där även om han inte orkade spela den dagen. L-G var vår kassör under många år ända fram till han gick bort. Han hade temperament men var en mycket snäll och omtänksam människa. Han var även väldigt klipsk vilket han visat på TV både i Jeopardy och postkodsmiljonären. Jobbade på KF Länken där han även var engagerad i deras riks organisation. Så helt enkelt en riktig medmänska.

 

Fredrik Karlsson

Fredrik lämnade oss 2023 efter kämpat länge mot sin cancer. Han var dock en riktig kämpe och hade ett av sina intresse  i klubben. Trots sin sista tid som han var på sjukhuset fick han permis för att komma och spela med oss. Fredrik var en fantastisk vän, ställde upp för alla som behövde ett handtag eller hjälp på något sätt. Trots sin sjukdom hörde man aldrig honom klaga över det hela. Fredrik var engagerad tidigt i vår historia och satt med i Styrelsen under väldigt många år. Han var också en fixare av rang. För klubben byggde han klubb ställ fixade fina resultattavlor m.m. Liksom många av våra medlemmar som nämns här lämnade han ett stort tomrum efter sig.

 

Det är svårt att mista en vän, så svårt att mista en vän.

Klubben för alla, proffs, glada amatörer, unga som gamla.